Skip to main content

Help! Jij en je zus, of beste vriendin, trouwen in het zelfde jaar, wat nu?

JAAAAAA, je bent gevraagd & jullie zijn über enthousiast om het de hele familie te vertellen. Of aan je vriendengroep! Je wil het gewoon iedereen vertellen dat jullie gaan trouwen. “Hoe zal iedereen reageren?” Jij had het nog niet aan zien komen!

En natuurlijk, iedereen die je het vertelt, reageert leuk & heeft blije gezichten. Maar soms zie je dan toch dat iemand heel veel moeite moet doen om blij te reageren. En dit masker kan verschillende redenen hebben: Die vriendin wil ook zo graag trouwen, die vriend(in) had stiekem een oogje op jou, de relatie van je broer is net over of… er is nog een stel die ook leuk nieuws te vertellen had.

Grote kans dat de andere tortelduifjes dát moment hun nieuws nog even inslikken. Maar vroeg of laat komt het moment dat je hoort dat je beste vriendin, zwager of eigen zus ook gaat trouwen. En ook precies dát jaar! Gedachtes die door je heen gaan?

  • Oh als ze maar niet dezelfde maand of datum willen gaan trouwen…
  • Of op die locatie die wij in gedachte hebben!
  • Please, laat ons eerder zijn! En laat het een totaal andere dag worden.

Komt er dan stiekem bij jou deze gedachte op: “Hoop zo dat onze dag eruit gaat springen!” Je denkt het en tegelijkertijd heb je direct een schuldgevoel. Want je gunt dat andere stel toch ook een hele mooie dag. Waarom vind je het dan zo belangrijk dat mensen juist over jullie dag niet uitgesproken raken?

Heb nog nooit mijn bruiloft in het vooruitzicht gehad, maar ik denk wel dat het een logische reactie is. Je bruiloft is als klein kind zijnde al een droom, een dag die altijd bijzonder is geweest in jouw ogen! Bij het horen van bovenstaand onverwacht nieuws, zie je dit beeld eventjes in duigen vallen. En juist het schuldgevoel wat dit direct met zich mee zou kunnen brengen, geeft een nog vervelendere nasmaak! Doe dit dus niet, je bent niet egoïstisch! Je droomt alleen dat die mooie droom nog op precies dezelfde manier uit mag komen.

Op een gegeven moment kan je het een plekje geven! Wordt het zelfs een beetje een dubbel gevoel? Je hebt ineens met dat andere stel een hele belangrijke interesse die je deelt. Soms neem je je voor niet teveel los te laten, maar het is ook zo leuk om wel te delen. Door jullie enthousiasme ben je dan ineens heel open over je droom bruiloft. Is dat dan juist goed of niet?

Op die vraag heb ik niet echt een antwoord. Delen & niet teveel loslaten, voor beiden is iets te zeggen. Aan de ene kant is het leuk als jullie dag voor iedereen verrassingselementen heeft, dus ook voor dat andere bruidspaar in spé. Maar sommige items kan je denk ik juist ook delen. Stel dat je iets heel leuks in gedachte hebt, wat voor jou echt een uniek item van de dag moet zijn. Wat je héééééél erg zou vinden als je dat óok op hun bruiloft terug zou zien. En het is je (schoon)zus of goede vriendin, die moet je wel kunnen vertrouwen. Vraag dat je wel even af! Breng het dan juist ter sprake & vertel hen hoe belangrijk deze invulling is voor jou & je partner. Als het echte vrienden zijn, dan hebben ze daar echt wel begrip voor! En wie weet brainstorm je dan met z’n 4-en nog wel verder over andere leuke invullingen.

Puur gokje van me, geen idee of het gebeurt, maar zorg dat je je beeld van de dag niet laat veranderen door het andere bruidspaar. Wilde jullie het bijvoorbeeld klein houden, ga het dan niet ineens ook groots vieren omdat zij het ook doen. Hadden jullie een industrieel onbekend pand voor ogen, om juist uniek te zijn. Kies dan niet toch voor dat klassieke kasteel, wat iedereen mooi zal vinden! Dit zijn 2 voorbeelden & zo zijn er nog een tal. Wees bewust bezig met jullie dag! Willen wij dit zelf echt, of doen wij dit omdat we van ons pad worden gebracht door het andere stel. Hoe ziet JULLIE dag eruit? Anders mis je dat persoonlijke tintje, wat zo leuk is en juist laat zien dat deze dag echt van jullie is. Als je hier de focus op hebt, kan je juist heel leuk sparren met elkaar.

Zie het dus niet direct als negatief. Zie het ook als juist iets moois wat jullie met z’n 4-en kunnen delen. Leuke creatieve etentjes of lekker hangen op de bank. Zo gaat de dag nog meer leven. En wees gewoon eerlijk tegen elkaar, helemaal als jullie echt dezelfde interesses hebben. Dan kan je juist door te delen, de trouwdagen totaal verschillend maken. Je brengt elkaar zelfs nog op nieuwe ideeën. Besef je dat iedereen elkaar een mooie dag gunt! Dan komt het qua invulling echt wel goed.

Maar dat is de invulling van de dag. Wat als je bij het stel dezelfde trouwlocatie naar voren hoort komen als optie? Dat is echt wel even schrikken! Wat doe je dan?

Zeker als je dezelfde gasten op de dag hebt, is dit natuurlijk helemaal niet leuk. Persoonlijk raad ik het ook af. Ook al kan de dag dan nog heel anders worden, je gaat het toch eerder met elkaar vergelijken. En dat is iets wat ik nou juist niet zou doen. Dan ben je niet alleen met jouw dag bezig, maar ook met de dag van hen. En wanneer je trouwt, moet je juist daar voor de volle 100% mee bezig zijn.

Maar in het ergste geval, er staat voor jullie beiden een optie bij diezelfde locatie… Maak het bespreekbaar! Probeer er samen uit te komen. Vertel elkaar naar welke locaties je allemaal geweest bent en waarom jij zo graag op deze locatie wilt trouwen. Wat zoek je in een trouwlocatie? Wie weet wordt één van jullie spontaan verliefd op een locatie die het andere stel naar voren heeft gebracht. Je weet nooit hoe het uitpakt.

Wat je voorkomt? Irritaties, boosheid & angst die je opkropt voor elkaar. Zo is de dag plannen toch helemaal niet leuk meer? Plus… dat stel wat voorheen zo belangrijk voor jullie was, zou je het liefst op jullie dag niet meer uitnodigen. Hoe zonde is dit? Feit blijft, jullie trouwen allebei dat jaar. Focus juist op de leuke dingen die dit met zich mee kan brengen!

Herken je je in bovenstaand verhaal? Gefeliciteerd… dan heb je in ieder geval 2 toffe dagen in het vooruitzicht!

Geniet & groetjesss,
Evy